Spring naar inhoud

Bromfietsshow 2016

In 2010 hebben we voor het laatst regen gehad tijdens de bromfietsshow in Schoonhoven. Na vijf mooie jaren met prachtig weer zag het er nu toch echt naar uit dat we het niet droog gingen houden. De vooruitzichten voor vandaag waren niet zo goed te noemen. Er werd regen, hagel en zelfs sneeuw opgegeven. Wat we zouden krijgen was afwachten, maar wat we zeker wisten is dat het de opkomst voor vandaag zou beïnvloeden.

Een evenement zoals deze is gebaseerd op de ervaringen van de voorgaande jaren. Dit betekend dat we leren van onze verbeterpunten in de voorgaande jaren en het evenement ieder jaar beter wordt.
Vooraf zijn we zoals altijd druk in de weer, zo wonen we de vergadering bij van het Oranje Boven Schoonhoven, en moeten we de trofeeën en de vaantjes bestellen. Zo komt het ook dat de kosten snel oplopen en we dus echt afhankelijk zijn van sponsoren. Gelukkig hebben we ook dit jaar weer een aantal sponsors kunnen overtuigen van onze goede intenties en bereid gevonden om een bijdrage te leveren aan dit evenement. Dit jaar waren dat: Vetera Verzekeringen, Vereniging Oranje Boven, Bromfiets, PartsXL, Kreidlerparts, Scooter&Bike Xpress, Stukadoorsbedrijf van Gessel uit Schoonhoven, W. den Haak Tweewielerservice uit Schoonhoven, fietsplus Martijn Cooiman uit Lopik, JvG Handel en Techniek uit Groot-Ammers, Volvo Hooftman uit Schoonhoven en Ad Bot specialistische tankreiniging.
Even voor de duidelijkheid, zonder sponsors is het niet langer mogelijk om een dergelijk evenement te organiseren, wij zijn daarom erg dankbaar voor hun bijdrage.

Eerder dit jaar hebben Clemens en ik besloten om het anders aan te gaan pakken. Geïnspireerd door klassieke autoshows op televisie hebben we de spreekwoordelijke "koe bij de horens gevat" en besloten dat er een eigen website moest komen voor de bromfietsshow. Deze is direct opgericht en te vinden op www.bromfietsshow.nl. Daarna hebben we besloten om de inschrijvende deelnemers te beoordelen in twee verschillende categorieën. Namelijk Hollands en Buitenlands. Dit lijkt slechts een futiliteit maar maakt het beoordelen een stuk eenvoudiger en geeft de inschrijven uiteindelijk meer kans op een prijs. Daarnaast hebben we ook een hoofdprijs in het leven geroepen met de naam "Best of Show" deze is voor de bromfiets die, zoals de naam al doet vermoeden, door de jury wordt beoordeeld als de beste van de bromfietsshow. En dat kan zijn de meest originele, de zeldzaamste, de mooist gerestaureerde, enz. alle brommers maken dus kans op deze prijs.

Omdat het weer nu roet in het eten dreigde te gooien was de opkomst voor vandaag forms lager als andere jaren. Waar me vorig jaar nog 110 inschrijvers intekenden op een mooie en warme dag waren dat er dit jaar 60. Nou ja, toch nog 60! En dat terwijl het regende en er slecht weer voorspeld was. 
Voor veel mensen blijkt dan toch maar weer dat het allemaal dubbel en dwars de moeite waard is.
Wat wel opviel was dat er maar weinig Hollandse brommers uit de schuur waren gehaald. In totaal slechts 5 stuks. Met in totaal 8 prijzen te verdelen in deze categorie was er dus voor iedereen prijs(…)

Tussendoor viel er een korte bui, maar over het algemeen mochten we toch eigenlijk echt niet klagen. Iedereen schuilde eventjes als het begon te regenen en een paar minuten later als het weer droog was, was het ook weer gelijk gezellig druk.
Tussen de buien door waren er ook enkele liefhebbers die snel even aan kwamen rijden, hun bromfiets parkeerde, rondkeken en voor de volgende bui weer vertrokken. Zo verscheen er ook eventjes een mooie originele Batavus Whippet uit 1967. We spotten hem direct maar de eigenaar wist ons op tactische wijze af te schudden en verdween in de mensen massa, korte tijd later was de bromfiets weer verdwenen, waarschijnlijk om voor de regen thuis te zijn. Erg jammer want hij had een prijs verdient.

Uiteindelijk mochten we gezien de voorspellingen echt niet klagen. Er waren voldoende deelnemers voor een gezellige middag en zover bekend hebben wij geen enkele wanklank waargenomen.
Omstreeks 15.00uur begonnen we met de prijsuitreikingen. In verband met de dreigende buien hebben besloten om deze iets in te korten en meerdere deelnemers tegelijk op te roepen. Uiteindelijk is dit ook prima verlopen.

De winnaars zijn geworden:

Categorie Buitenlands:
Johan Kuyf - Casal K181 (Groepswinnaar)
Rene Wesselius - Yamaha ps1
Remon v/d Riet - NSU Quickly
Ben v/d Schoot - Nasetti
R Zoeter - Zundapp
Melvin van Gessel - Honda
Gerard van Gessel - Puch
Johan Rozendaal - Zundapp
Wanda van Gerven - Zundapp Roller
Liesbeth Lagerwaard - Zundapp

Categorie Nederlands:
Ben van Gessel - Rap (Groepswinnaar)
Gerrit Rijneveld - Sparta .
Dick Houdijker - Avaros Kingline
Henk de Kruijf - Batavus Super Sport

Best of Show:
Ron Stout - Eysink Kampioen

Ron vertelde dat de Eysink een erfenis was van zijn overleden broer. De bromfiets is eigenhandig met medewerking van de hele familie gerestaureerd en neemt een hele bijzondere plaats in, in het leven van de familie Stout. Dit verhaal en de wijze waarop de bromfiets is gerestaureerd is een Kampioen waardig zo heeft de jury besloten.

Wij wensen iedereen veel geluk en veel bromfietsplezier voor de komende zomer. Niet vergeten
dat wij dit jaar op 24 september ook weer op het NVT inwoerden vertegenwoordigt zijn, we
hopen u daar te mogen ontmoeten.

Tot volgend jaar!

André de Kruijf & Clemens Jansen

Voor meer foto's zie ook de site van het JLO museum

Iedereen bedankt en tot volgend jaar!

Facebook
Facebook