Spring naar inhoud

Bromfietsshow 2017

Wanneer kijk je terug op een prachtige dag? Wel, hiervoor dienen minimaal de volgende ingrediënten aanwezig te zijn: goed weer, genoeg deelnemers en bezoekers, een goede sfeer, en veel blijde gezichten. Terugkijkend op de Bromfietsshow 2017 kunnen we zeggen dat al deze ingrediënten in voldoende mate aanwezig waren, het was gewoon top!

Normaal gesproken ben ik niet zo uitgesproken maar in dit geval heb ik er geen andere woorden voor. Inmiddels is de bromfietsshow uitgegroeid tot een serieus evenement met internationale allure. Misschien kunnen we in plaats van een show beter over een "flashmob" of liever een "flashmoped" praten (betekenis volgens Wikipedia: Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Het aantal deelnemers staat niet van tevoren vast; hoe meer deelnemers, hoe succesvoller de flashmob.)

Deze omschrijving past heel goed bij de bromfietsshow want deze duurt slechts drie uurtjes, maar voor deze relatief korte tijd komen liefhebbers uit het hele land en daarbuiten naar het pittoreske zilverstadje Schoonhoven toe. Het plotselinge karakter waar een flashmob om bekend staat is iets minder van toepassing, maar heeft wel betrekking op de historie van het evenement. Want enkele jaren geleden had niemand nog van de Bromfietsshow gehoord en nu anno 2017 staat daar het kortst durende oldtimer evenement van het jaar, met de grootst mogelijke funfactor en de mooiste prijzen!

Dit jaar was het animo groot, al tijdens de voorbereidingen merken we dat liefhebber alles op alles zetten om hun grote trots op tijd klaar te hebben voor de bromfietsshow. Dit evenement is het eerste show evenement van het seizoen en hier kun je de grootste bekers winnen in drie categorieen.
De prijzen worden toegekend door een deskundige jury en zijn een maatstaaf in de "brommerscene". Er zijn zelfs gevallen bekend dat het winnen van een prijs op de bromfietsshow de waarde verhoogt van de bromfiets bij de eventuele verkoop.

Dit jaar waren er weer veel bekende merken in verschillende uitvoeringen te bewonderen, zo zagen we o.a. merken als: NSU, Kreidler, Zundapp, Tomos en Puch meedingen in de categorie "Buitenlandse Bromfietsen" en merken als: Batavus, Union, Magneet, Sparta en Berini in de categorie "Hollandse Bromfietsen".
Daarnaast is er nog de prijs voor "the Best of Show" waarbij niet wordt gekeken naar het merk maar naar de bromfiets zelf. Het kan hier gaan om een tot in de puntjes gerestaureerde bromfiets of om hele unieke of originele bromfiets.

Tijdens de bromfietsshow zagen we echt juweeltjes voorbij komen, helaas neemt echter niet iedereen de moeite om zich in te schrijven (zelfs niet na herhaaldelijk aandringen vanuit de organisatie) en dan doet zo'n juweel van een bromfiets dus ook niet mee. We horen als organisatie dan onbegrip van het publiek en krijgen vragen waarom zo'n mooie bromfiets niet genomineerd wordt voor een prijs. Maar de enige echte regel die we tijdens deze bromfietsshow hanteren is dat u zich in moet schrijven om in aanmerking te komen voor een prijs, schrijft u zich niet in dan doet u dus ook niet mee. En dat vinden we echt heel jammer!

Zelf had ik voor de gelegenheid een Magneet Cheetah uit 1962 en een Berini M13 "eitje", welke is gemonteerd op een Union damesfiets uit 1951, meegebracht. Ik kreeg vooral voor de Magneet Cheetah veel complimenten, maar de organisatoren zijn uitgesloten van deelname aan de bromfietsshow. Maar dat neemt niet weg dat ze gezien mochten worden. Ik heb ze dan ook meegebracht om aan iedereen te laten zien wat voor een mooie producten er vroeger in Nederland werden gemaakt.

Wat ook opviel wat een toch behoorlijk grote groep liefhebbers die rijdend op de bromfiets naar Schoonhoven waren gekomen. En dan hebben we het over flink te overbruggen afstanden, zo waren er o.a. mensen uit België en Goeree-Overflakkee op de bromfiets naar Schoonhoven gekomen.

Aan de organisatie geeft dit veel voldoening want, ook al duurt het evenement kort, de voorbereidingen zijn er niet minder om. Dit jaar hebben we voor het eerst flyers ontworpen, gedrukt en verspreid op diverse evenementen. Ook zijn er weer vaantjes ontworpen en besteld voor de mensen die zich inschreven, en we hebben ook twee nieuwe beach vlaggen laten maken. En natuurlijk zijn er rozetten en bekers besteld voor de winnaars. Daarnaast zijn er vergaderingen bijgewoond, sponsoren gezocht en nog veel meer. Afijn, nu op naar de winnaars:

Hierbij een overzicht van de winnaars in de categorie "Buitenlandse Merken":

 1. B. Hofstede - Motobecane (GROEPSWINNAAR)
 2. Hans in 't Veld - Vespa U50
 3. Dicky van Doorn - Honda PC50
 4. Adri - Zundapp
 5. Alda de Groot - Kreidler Florett Special
 6. Arie van Deventer - Tomos E90
 7. Johan Lekkerkerker - Zündapp
 8. Martien Jonkers - Puch Maxi
 9. Wim van Kapel - Zundapp
 10. Dhr. Kaastra - Tunturi VS50 Sport

En in de categorie "Hollandse Merken" hebben de volgende personen een prijs gewonnen:

 1. Jan Bosveld - Jamathi (GROEPSWINNAAR)
 2. Hans Kopmels - Sparta GF-50 Tour
 3. Gerrit Rijneveld - Batavus TS49
 4. Dhr. Dekker - RAP Stokvis
 5. Dennis van Loenhout - Union Boomerang
 6. Leo Verloop - Magneet Globemaster Coronet
 7. Tex Merkelbach - Batavus HS50
 8. Ferry in 't Veld - Berini M21

En de hoofdprijs voor "the best of show" ging dit jaar naar:
Dhr. Rietdijk - REX hulpmotor gemonteerd op NSU fiets (1953)

Al met al dus echt een fantastische dag waar we met een voldaan gevoel op terug kijken. Volgend jaar zijn we weer van de partij en tot die tijd wensen we iedereen veel behouden kilometers en vooral veel plezier met hun oldtimer.

De organisatie van de bromfietsshow,

Andre de Kruijf & Clemens Jansen

Facebook
Facebook