Spring naar inhoud

Bromfietsshow 2013

Van te voren wist iedereen dat deze dag de geschiedenisboekjes in zou gaan als een historische dag. Koningin Beatrix treedt af, en ons land krijgt een nieuwe Koning en Koningin in de hoedanigheid van Willem-Alexander en Maxima….

Heel even zijn alle ogen van de wereld op ons kleine landje gericht. Het geen vandaag gaat gebeuren is een zeldzame aangelegenheid. Uit de hele wereld zijn koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen en andere hoogwaardigheidbekleders naar onze mooie land gekomen om de inhuldiging van de nieuwe koning te vieren.
Mooie bijkomstigheid is dat we dan heel de wereld kunnen laten zien hoe wij nuchtere Hollanders een feestje bouwen. Want dat kunnen we! Werkelijk heel het land is in een feeststemming, en oranje gekleurd. Overal hangen vlaggen uit en wordt het Wilhelmus en het veel besproken Koningslied uit volle borst mee gezongen. Wij zijn trots op ons koninkrijk en dat zal heel de wereld weten!
Erg leuk vindt ik het dat een verslaggever van de BBC enigszins verbaasd zat te vertellen dat onze Koning midden tussen het volk in stond. “Dat is wel even wat anders dan bij ons in Engeland” was zijn letterlijke conclusie. Maar dat wisten wij natuurlijk al lang, want vorige week viel de nieuwe bromfiets op de deurmat, het blad wat iedere liefhebber toch wel lid van moet zijn al zeg ik het zelf. Op de voorkant prijkt een schitterende foto van een toen nog jonge prins Willem-Alexander op een mooie Puch Maxi. Ziet u wel dat deze Koning tussen het volk in staat, hij heeft ook gewoon brommer gereden hoor, net zoals vele andere onder ons.

Dat brengt ons automatisch bij de grote Bromfietsshow in Schoonhoven. Dit evenement wordt ieder jaar groter en groter, maar dit jaar wisten we niet waar het op uit zou draaien. Tijdens vooraf overleg had Clemens Jansen met zijn handen in het haar gezeten “ik weet het echt niet meer, zullen er bromfietsen komen en zo ja, hoeveel?” We probeerden de moed er in te houden maar het feit was wel dat niemand een vermoeden had wat het ging worden vandaag.
Bleven de mensen voor de buis gekluisterd of ging men naar Amsterdam of misschien wel naar een van de vele vrijmarkten, niemand wist het.

Ik kwam op kwart voor twaalf op de locatie aan, groot was mijn verbazing dat er al brommers waren en er zelfs al helpers klaar stonden. Wow, deze mensen hadden er in ieder geval zin in. Dat beloofd wat.
We begonnen direct met het opbouwen van de inmiddels vertrouwde Oud Hollandse Marktkraam welke vandaag wordt gebruikt al inschrijftafel. Hij biedt lekker veel ruimte en is eenvoudig op te bouwen. Ondertussen bekommerde ik me over de geluidsinstallatie en ook deze was snel in de lucht.

Vrijwel direct nam Hans van Eck, onze vertrouwde presentator voor deze dag, de microfoon. Hij heet iedereen welkom en begint te vertellen wat hij ziet, aangevuld met allerlei leuke feitjes en wetenswaardigheden. Het gemak waarmee hij dit doet is er een waar ik jaloers op ben. Het is knap hoe hij iedereen aan het praten krijgt over zijn of haar bromfiets.

Het was al snel gezellig druk, en gedurende de middag werd het steeds drukker. Zo druk was het ons inziens zelf nog nooit geweest. Ik hoorde later ook dat het in Amsterdam iets rustiger is geweest als dat men had verwacht, nou ik weet wel waar deze mensen te vinden waren hoor, in Schoonhoven natuurlijk, waar anders!

Twee dingen vielen ons in het bijzonder op:

  1. Er waren veel vrouwen op de bromfiets aanwezig,
  2. Er was een grote diversiteit aan bromfietsen te bewonderen.
    De brommers die werden geshowd waren van uiteenlopende merken, natuurlijk waren er Zündapp’s, Kreidlers, en Puch’s maar ook waren er merken zoals DKW, Magneet, Berini, Union, Itom, Eijsink en vele andere merken aanwezig. Dit maakte dat de show voor iedereen wel wat te bieden had.

Rond kwart over twee had de jury een selectie gemaakt van de prijswinnaars, er waren dit jaar 19 prijzen te verdelen. Mede door de grote diversiteit was het een zware kluif voor de jury, maar uiteindelijk is naar rijp beraap besloten dat volgende personen een prijs hadden verdient.
1e Hans van Londen, Arliguie
2e Henk Cooiman, Batavus
3e Frans Hakkesteeg, Magneet
4e John Meyden, Zündapp
5e Els Turnhout, Puch
6e Cees Schreuders, Gulietta
7e Henk de Kruijf, Magneet
8e Gladia van Gessel, Puch
9e Ruud Plomp, Bianchi
10e Denise de Kort, Union
11e Jan Vink, Zündapp
12e Bart van der Lugt, Lely bakfiets
13e Johan Broer, Zündapp
14e M.A Legerstee, Eijsink
15e Johan van Geelen, Fuchs
16e Paul van Gameren, Negerini
17e Ben van der Schoot, Batavus
18e Jan Boele, Zündapp
19e Catherinus Heysteeg, Garelli

Voor de Groene Hart Bromfiets Tourritten, heeft aansluitend ook een prijsuitreijking plaatsgevonden onder de clubleden. De prijswinnaars van dit spektakel, incl .de beoordeling, zijn:

3e prijs, ZUNDAPP 1982, Crossbrommer, type HAI 50, in originele staat, toch een zeldzaam model hier in de lande, met de gebruik sporen zichtbaar. Dhr. Wout Krikt

2e prijs, ZUNDAPP 1979, model C 50 sport, speciaal verlaagd model, zowel de schokbrekers als de buddy aangepast aan de berijdster , ook de middenbok is ingekort en met de mooiste sierbiezen van heel Nederland, in topstaat. Mevr. Els Olree

1e prijs, voor de BATAVUS SUPER SPORT kleur Blauw, deze bromfiets is door de eigenaar zelf geheel gerestaureerd , onderdelen zijn opnieuw verchroomd, zelf de velgen gespaakt en het motorblokje door hem zelf goed werkend gemaakt. Behoudens de tank, deze is namelijk nog in originele staat en met kleine gebruikssporen weer herplaatst, het totale frame en de beplating is in de originele kleur en lak, opnieuw gespoten. Het geheel oogt professioneel, ziet er ook zo uit ook omdat de glans van de lak gelijk is zoals ze toen uit de fabriek kwamen. Kortom een liefhebber met een perfect gevoel voor detail en zelfwerkzaamheid , ’n wel gemeend compliment. Dhr. Gerard v/d Hoorn.

Al deze mensen willen wij feliciteren met hun prijs. En alle andere willen we vragen om volgend jaar gewoon weer te komen en mee te doen. Want feitelijk zijn er alleen maar 1e prijs winnaars.

Het mooie weer en de goede sfeer maakt dit evenement ook dit jaar weer zeer geslaagd. En zoals jullie hebben gemerkt en op de foto’s kunnen zien wordt het ieder jaar drukker en drukker, inmiddels behoren we tot een van de grootste bromfietsevenementen boven de rivieren en daar zijn we trots op!

Daarbij willen we natuurlijk nog even expliciet onze sponsoren bedanken, want zonder hun is dit niet mogelijk. Dit zijn:
Keukencentrum Schoonhoven voor een keuken op maat gemaakt een kwaliteit product,
Cooiman fietsplus Lopik, voor de beste fiets met trap ondersteuning ,
Van Gessel Stucadoors Schoonhoven , voor al het stucwerk in en om het huis,
Wim den Haak de tweewielerservice van Schoonhoven voor alle reparaties of onderhoud,.
Ad Bot voor een reparatie aan uw bromfiets tank,
Blad bromfiets , het oudste bromfiets blad ter wereld,
Vereniging Oranje Boven, Groene Hart Tourritten, Oudebrommers.nl, en het JLO museum

Iedereen bedankt en tot volgend jaar!

Facebook
Facebook